Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoTa tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Gost








1.0 flika/e

objavaObjavljeno: Sre 03 Dec, 2003 16:59     Naslov sporočila:  Osem predlogov za razvijanje občutka lastne vrednosti Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Primerjava z želodom nam bo pomagala razumeti nekatera načela.

Želod naredi najboljše, kar zmore, na vsaki stopnji svojega razvoja, ko postaja mogočen hrast. Njegova rast je pogojena z zunanjimi okoliščinami. Raste lahko samo do stopnje, ki jo določi narava: sončna svetloba, dež, hranljivost zemlje, v kateri raste. Tudi če začetek ni popoln, lahko trdoživ hrast napreduje v svojem razvoju, kadarkoli so za to ustrezni pogoji. Tudi Ti si podoben želodu. Delaš najboljše, kar znaš, v pogojih, v katerih se razvijaš. Povečaj stopnjo zavedanja in sprejemanja sebe in opazuj svojo rast!


1. Sprejmi se ta trenutek...
Sprejmi se prav zdaj, brezpogojno, natanko takšnega, kot si. Idealen čas v prihodnosti, s tvojo idealno podobo - ne obstaja. V redu si prav tak, kot si, čeprav si morda želiš kaj spremeniti.
Vedno je pravi trenutek. Moja moč je v tem, da se imam rad zdaj.

2. Poglej vase, ne izven sebe, pa se boš počutil dobro.
če iščeš zunaj sebe, si odvisen od drugih ljudi ali stvari, da ti omogočijo dobro počutje. Nad samim seboj (nad svojimi mislimi, prepričanji, stališči in zaznavami) pa imaš popoln nadzor. Zanesti se moraš nase, ne pa na mnenja in odzive drugih, da se boš počutil dobro v svoji koži.
Razvijam svoj občutek lastne vrednosti s tem, da sem svoj najboljši prijatelj.

3. Prenehaj kritizirati samega sebe...
Koristno je, da izpustiš "moral bi" in "naj bi" iz svojega besednjaka. To so oblike kritiziranja samega sebe. Ni bistveno, kaj bi moral narediti. Bolj pomembno je, da se vprašaš, kaj si in česa nisi pripravljen storiti. Potem to stori ali pa pozabi.
Pripravljenost, da sprejmeš posledice svojih odločitev, spodbuja občutek lastne vrednosti.

4. Loči sebe od svojega vedenja
Ti nisi tvoje vedenje. Ti si tisti, ki se vede. Lahko ti ni všeč tvoje vedenje, ne da bi zato zavračal sebe. če se vedeš na način, ki ti ni všeč, zagotovo obstaja razlog za to. Ko boš prepoznal svoje skrite potrebe, boš izboljšal izbiro svojega vedenja. Pomagaš si lahko tako, da pišeš ali pa se o tem s kom pogovoriš.
Spoznavam samega sebe, da bom lahko pametno izbiral svoje ravnanje.

5. Prenehaj se primerjati z drugimi ali z idealno podobo
Rodil si se vreden in edinstven. če se počutiš "boljši" ali "slabši” od kogarkoli drugega, zmanjšuješ svoj občutek lastne vrednosti. Dolžan si biti le to, kar si. Popolnost je cilj, ne pa merilo, po katerem bi meril svojo vrednost. Vedi, da se učiš in razvijaš z vsako izkušnjo v svojem življenju.
če se že moraš primerjati, se primerjaj sam s seboj, da bi ocenil svoj napredek in si postavil cilje.
Sem edinstven. Ni me mogoče primerjati.

6. Delaš najboljše, kar zmoreš...
Tvoje ravnanje je odvisno od tvoje stopnje zavedanja. če se želiš spremeniti, moraš pridobiti nove informacije od učiteljev, iz knjig, od svetovalcev ali z opazovanjem drugih. Tako boš povečal svoje možnosti izbire. Ljudje delujemo na več ravneh: telesni, čustveni, umski in duhovni. če si nezadovoljen z enim področjem, npr. s svojo duševnostjo, bo razvoj na umskem področju povzročil spremembo na tvojem duševnem področju. Pozitivna sprememba na kateremkoli področju ti pomaga k celostni spremembi. Odpusti si svoje napake in si vzemi čas za spremembe.
Primerjava z želodom mi bo pomagala uresničiti to zamisel.

7. Vreden si brezpogojne ljubezni...
Lastne vrednosti ni moč zaslužiti z dosežki ali vedenjem. To je dar, ki ga moraš sprejeti od samega sebe. Vreden si, ker obstajaš. To je tvoja rojstna pravica. Imej se rad - brezpogojno, pa čeprav nihče drug ne ve, kako bi to storil zate.
Zaslužim si ljubezen in spoštovanje, ne glede na vse drugo.

8. Prevzemi odgovornost za svoje življenje...
Nikogar ne moreš kriviti za tvoje probleme - ne sebe, ne staršev, ne učiteljev, ne prijateljev - nikogar. Ko sprejmeš odgovornost, začneš proces iskanja rešitve. Samo ti imaš moč, da rešiš svoje težave in bolj polno zaživiš svoje življenje.
Zdaj prevzemam odgovornost za svoje življenje.

Ne pozabi: Ti si zvezda svojega življenja!

"Ti si zvezda tvojega življenja"
Suzanne E. Harrill


Vir: www.tosemjaz.net




   
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoTa tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

97387 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.2179s ][ Queries: 34 (0.0738s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.